כמה פעמים שמענו בעשור האחרון על חשיבות השמירה על משאבי הטבע ועל הסביבה שלנו? הגופים השונים ומשרדי הממשלה פועלים כדי להזכיר לנו לצמצם את צריכת החשמל והמים כדי לשמור על משאבי הטבע ככל הניתן, וכן אנחנו מתודרכים לפנות פסולת מהקרקע ולהימנע מזיהום אוויר ומים. הנחיות אלו הן חלק בלתי נפרד מתהליך חינוכי שמלווה את חיינו בשנים האחרונות, אבל לא רק בחיי היומיום או כאנשים פרטיים, אלא גם ובעיקר כיזמים ומתכננים. בשטח העירוני ניתן למנות שורה של זיהומים אפשריים, החל מזיהום אוויר כתוצאה מפליטת מזהמים במפעלי תעשייה או מכלי הרכב, דרך הפסולת העירונית המצטברת ומהווה מפגע סביבתי ועד לזיהום מקורות המים ולצמצום השטחים הירוקים לטובת מבני מסחר ומגורים. כל אלה מסבירים עד כמה תפקידו של יועץ סביבתי הוא תפקיד חשוב, שכן עבודתו מתחילה עוד בתחילת הדרך, עם תכנון הפרויקט, והוא מלווה אותו לכל אורכו. זאת כדי להבטיח שהפרויקט מתנהל על פי התקנות והחוקים, וכדי להציע את מגוון הפתרונות לכל בעיה ולכל תנאי שטח שעשוי להתברר בהמשך.
פרויקטים של בנייה ושל פיתוח עירוני הם פרויקטים שדורשים תכנון רב, לא רק ברמת תקציבים או שיווק, אלא בעיקר ברמה הסביבתית. בתהליכי הבנייה, אם הם אינם מפוקחים, עשויים להתברר מפגעים סביבתיים חמורים שמהם יש להימנע, בוודאי בשטחים עירוניים שעשויים להשפיע על איכות חייהם של התושבים ועל בריאותם. יועץ סביבתי הוא הגורם הנדרש עוד בשלב התכנון במטרה להבטיח שלכל הגורמים הפעילים במסגרת הפרויקט יש את הידע ואת ההבנה באשר לסיכונים, לתקנות ולחוקים, ידע שהוא הכרחי כדי להבטיח שהפרויקט יושלם מבלי להסב נזקים סביבתיים ותוך צמצום מרבי של הזיהום והפגיעה במשאבי הטבע. יועץ סביבתי הוא גורם חשוב בשלב זה ולצורך הטמעת שינויים בתכניות הבנייה, וההכרה בחשיבותו היא שמסבירה מדוע כל פרויקט מרכזי בישראל מלווה בשנים האחרונות גם ביועץ מנוסה ומקצועי.
יועץ סביבתי אחראי להטמעתם של שינויים ולהצעת פתרונות ישימים בפרויקטים השונים. כך למשל יציע היועץ פתרונות להפחתת פסולת על ידי הצבת פחי הפרדה ופתרונות מתאימים לטיפול בסוגי הפסולת הקיימים, כך שהפסולת האורגנית תהפוך לקומפוסט ותשמש לדישון חקלאות, בעוד פסולת שניתנת למיחזור (כמו נייר או זכוכית) – תישלח למיחזור. יועץ סביבתי יכול לקדם גם נושאים נוספים כמו תחבורה ציבורית טובה שתסייע בהפחתת מספר הרכבים הפרטיים בכביש או תכנון מסלולי אופניים שיובילו בסופו של דבר למטרה דומה. מספר רכבים קטן יותר בכביש פירושו זיהום אוויר מופחת. נושאים נוספים יכולים להתייחס דווקא לשתילת עצים או למציאת פתרונות הצללה לטובת הולכי הרגל. כל אלה חשובים כדי למנוע את הפגיעה הסביבתית ככל הניתן, וכדי לקדם פרויקטים שיכולים לתרום גם לאיכות הסביבה וגם לאיכות חייהם של התושבים.