בחוק החשמל תשי"ד-1954 בסעיף 6 (א) נקבע: לא יעסוק אדם בביצוע עבודת חשמל, אלא אם יש בידו רשיון מאת המנהל (הכוונה למנהל ענייני החשמל במשרד הכלכלה), המתיר לו ביצוע עבודה מסוג זה ובהתאם לתנאי הרישיון; תקופת תוקפו של הרישיון תיקבע בו. בסעיף 11 בחוק זה נקבעו עונשים: העובר על הוראה מהוראותיו של חוק זה, דינו- מאסר שנה אחת או קנס 19300 ש"ח .
אנו רואים אם כן שלחוק יש משמעות פלילית! מי שמבצע עבודת חשמל ללא רישיון תקף בידו הוא בעצם עבריין פלילי שדינו מאסר ו/או קנס.
מה היא עבודת חשמל?
בחוק החשמל בסעיף 1 מוגדרת עבודת חשמל: התקנה, בדיקה, שינוי, תיקון או פירוק של מתקן חשמלי לרבות השגחה על ביצוע עבדה כאמור ועריכת תכניות טכניות לביצועה.
ומה הוא מתקן חשמלי?
בחוק החשמל באותו סעיף 1 מוגדר מתקן חשמל: מתקן המשמש לשם ייצור חשמל, הולכתו, הפצתו, צריכתו, צבירתו או שינויו (טרנספורמציה), לרבות מבנים, מכונות, מכשירים, מצברים, מוליכים, אביזרים וציוד חשמלי קבוע או מיטלטל הקשורים במתקן.
הפרשנות המקובלת לגבי עבודת חשמל המוגדרת על פי החוק היא עבודה שמתבצעת בעזרת כלי עבודה. כך, פירוק נורה שרופה והרכבת נורה חדשה הן פעולות שאינן דורשות כלי עבודה ומותרות גם למי שאינו חשמלאי. לעומת זאת, תיקון תקע או שקע של כבל מאריך, או בניית כבל מאריך הם עבודות שדורשות שימוש בכלי עבודה ולכן אסורות על כל מי שאין לו רישיון חשמלאי מתאים.
מה הבעיה? הבעיה היא שאין משטרת חשמל. מה שאדם עושה בחדרי חדריו בנושא עבודות חשמל אינו ידוע לאיש מלבדו.
מתי המשטרה מגיעה? כמובן כשנגרמת תאונת חשמל, ואז מתחילות החקירות ואי הנעימויות בנוסף לכאב האישי.
חשוב לזכור: אם אינכם חשמלאים מורשים וביצעתם עבודת חשמל שבג ללה נפגעתם, סביר להניח שלא תזכו בתביעה נגד חברת ביטוח והכסף היחיד שתראו הוא רק מביטוח לאומי וגם קים סיכוי שיוגשו נגדם תביעות פליליות ע"י המשטרה גם על עצם הפגיעה וגם על ביצוע עבודת חשמל ללא רישיון. אם חס וחלילה מישהו נפגע מעבודתכם אתם גם תיתבעו ע"י חברת הביטוח שלו.
ולבסוף עצה: אם כבר הזמנתם חשמלאי וודאו שיש בידו רישיון חשמלאי שמתאים לעבודה שאתם מזמינים ושהוא בתוקף במועד הזמנת העבודה וביצועה. אל תעבדו "בשחור". דירשו חשבונית כדי שאם תיגרם תאונת חישמול לאחר ביצוע העבודה, תהיה בידכם ראייה הקושרת את החשמלאי לעבודה זו. התייחסו למע"מ שאתם משלמים כאל פרמיית ביטוח.